سلام همراهان گرامی
پیش از آن که به مبحث پیدا کردن علل و عوامل بی انگیزگی در زندگی ، بپردازیم ؛ جا دارد ابتدا با معنای انگیزه آشنا شویم .
معانی لغوی و تحت الفظی ” انگیزه ” : انگیزه یعنی سبب ، علّت ، داعیه ، دلیل ، محرک ، موجب . آنچه یا کسی که ، کسی را به کاری برانگیزاند .
ما در درجه اول ، باید باید بفهمیم در کدام حوزه از زندگی ، بی انگیزه هستیم . در پول و ثروت ، در ایجاد سلامتی و تندرستی ، در روابط با افراد ، ددر مسایل معنوی ، در تحصیل علم و دانش و موارد بسیاری از این قبیل .
تا زمانی که ما دقیقاً مشخص نکنیم که در چه زمینه ای بی انگیزه هستیم ؛ نمی توانیم به علل و ریشه های بی انگیزگی در زندگی پی ببریم و این خود ، باعث گیجی و سر در گمی مان می شود و در نهایت ، منجر به نوعی افسردگی می شود .
بی انگیزگی به طور کلی ، نداشتن انرژی و محرک کافی ، برای انجام دادن کار و فعالیت است . نداشتن انگیزه ، به خودی خود نمی تواند حادّ باشد اما نادیده گرفتن آن در طول زمان اثرات زیانباری را متحمل شویم .
حتماً می دانید که انگیزه ، نیروی محرک انسان برای رسیدن به خواسته ها و اهدافش است . اما گاهی با وجود این نیرو و اراده ، هدفی را نمی توانیم در ذهن متصور شویم ؛ یا اگر هم هست ، بسیار دور از ذهن و دست نیافتنی می نماید .
به اعتقاد من ، یکی از اساسی ترین و مهم ترین دلیل نداشتن انگیزه در زندگی ، نداشتن سرمایه های روانشناختیسرمایه های روانشناختی کافی در زندگی است . چراکه داشتن این سرمایه ها که شامل امید ، تاب آوری ، خوشبینی و کارآمد بودن است ؛ ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با داشتن انگیزه دارد .
یکی از مواردی که ما می توانیم انگیزه خود را تقویت کنیم داشتن هدف های مشخص و با برنامه ریزی دقیق است ؛ همچنین افراد مؤثر و موفق ، در جهان ، می توانند برانگیزاننده های واقعی ما برای برخاستن و از نو شروع کردن ، باشند . آن ها می توانند نوید بخش آینده ای روشن باشند .
با نگاه به زندگی آنان در می یابیم که اگر رؤیایی در سر داریم ، آن را با سخت کوشی و تلاش تبدیل به هدفی ایدآل و قابل دسترس کنیم و بهترین خود را نمایش بگذاریم و متفاوت شویم .
روزهای سخت و دشوار ، اجتناب ناپذیرند ، اما ما به انگیزه نیاز خواهیم داشت تا به احساسات مان غلبه کرده و بهتر عمل کنیم .
برای اینکه موتور انگیزه مان در زندگی را روشن کنیم ؛ لازم است سوار موتور انگیزه شده ، استارت بزنیم . هدف های بزرگ را هم نشین و همراهمان قرار دهیم و برای رسیدن به مسیر ، برنامه ریزی کنیم تا به مقصد برسیم.
بنابراین ، انگیزه فرایندی است که رفتارهای هدف گرا را آغاز ، هدایت و حفظ می کند . این چیزی است که باعث می شود عمل کنیم . این می تواند شامل نوشیدن یک لیوان آب برای رفع تشنگی و یا کتابی برای کسب دانش باشد .
انگیزه ، فقط به عواملی که رفتارها را فعال می کنند اشاره ندارد . بلکه در عین حال شامل عواملی است که اقدامات هدفمند را هدایت و حفظ می کند .
انواع انگیزه
انواع مختلف انگیزه غالباً به صورت خارجی یا ذاتی توصیف می شوند
انگیزه های بیرونی ، انگیزه هایی هستند که از بیرون فرد ناشی می شوند . مانند :
انگیزه های درونی و ذاتی ، انگیزه هایی هستند که از درون فرد ناشی می شود . مانند :
کاربردهای انگیزه
کاربرد های مختلفی برای ایجاد انگیزه ، به عنوان یک نیروی هدایت کننده برای تمام رفتارهای انسان ، تعریف شده است . از جمله اینکه انگیزه می تواند:
_ در بهبود کارایی افراد هنگام دستیابی به اهداف ، کمک کند
_ به مردم کمک کند تا اقدام کنند
_ به افراد کمک می کند تا از رفتارهای ناسالم یا ناسازگار مانند خطر پذیری و اعتیاد جلوگیری کنند .
_ به افراد کمک می کند تا احساس کنترل بیشتری در زندگی خود داشته باشند
_ کمک به بهبود رفاه کلی و خوشبختی
هر کس که تا بحال هدفی داشته است احتمالاً خیلی زود متوجه می شود که داشتن تمایل برای انجام کاری کافی نیست . دستیابی به اهداف ، از مستلزم توانایی پایداری از طریق موانع و استقامت برای ادامه کار ، با وجود مشکلات است .
سه مؤلفه اصلی برای انگیزه وجود دارد :
فعال سازی ، پایداری و شدت
فعال سازی ، شامل تصمیم برای شروع رفتاری ، مانند ثبت نام در کلاس رانندگی است .
پایداری ، تلاش مداوم برای رسیدن به یک هدف است ؛ حتی اگر موانعی وجود داشته باشد . به عنوان مثال ، گذراندن کلاس های بیشتر ، برای کسب گواهینامه رانندگی هرچند که نیازمند صرف انرژی ، وقت و منابع مورد نیاز است .
شدت را هم می توان در تمرکز و نیرویی که برای رسیدن به یک هدف انجام می شود ؛ مشاهده کرد . به عنوان مثال : دانش آموزی ممکن است بدون تلاش زیاد مطالعه کند ؛ در حالیکه دانش آموز دیگری به طور منظم مطالعه می کند ، در بحث ها شرکت می کند ، و از فرصت های تحقیق خارج از کلاس استفاده می کند . دانش آموز اول فاقد شدت است . درحالی که دانش آموز دوم ، با شدت بیشتری اهداف آموزشی خود را دنبال می کند .
درجه هر یک از مؤلفه های انگیزه می تواند در رسیدن به اهداف ، تأثیر بگذارد . به عنوان مثال ، فعال سازی قوی ، به این معنی است که احتمالاً شروع به دنبال کردن هدفی می کنید . پایداری و شدت ، تعیین می کند که آیا شما برای رسیدن به آن هدف ، ادامه می دهید و چقدر برای رسیدن به آن تلاش می کنید .
برخی از کارهایی را که می توانید برای روشن کردن موتور انگیزه خود انجام دهید بدین شرح هستند .
_ اهداف خود را تنظیم کنید تا روی چیزهایی تمرکز کنید که واقعاً بر ای شما مهم هستند .
_ اگر با چیزی خیلی بزرگ یا خیلی طاقت فرسا دست و پنجه نرم می کنید ، آن را به مراحل کوچک تر تقسیم کنید و هدف خود را برای دستیابی به اولین قدم برای پیشرفت تعیین کنید
_ اعتماد به نفس خود را بالا ببرید
_ به خود یادآوری کنید که در گذشته چه چیزهایی بدست اوردید و نقاط قوت شما چیست ؟
_ اگر مواردی وجود دارد که نسبت به آن ها احساس ناامنی می کنید ، سعی کنید در این زمینه ها پیشرفت کنید تا احساس مهارت و توانایی بیشتری کنید .
مشکلات احتمالی
چند نکته که باید به آن ها توجه داشتید . چراکه ممکن است به انگیزه شما آسیب برساند . از این قرارند :
- رفع سریع یا تفکر همه یا هیچ : اگر نتوانید بلافاصله چیزی را برطرف کنید یا اینکه یکباره نتوانستید آن را داشته باشید ، احساس بی انگیزه بودن آسان است . به خود یادآوری کنید که رسیدن به اهداف زمان بر است .
- فکر کردن به اینکه یک اندازه ، برای همه مناسب است : صرف اینکه یک روش یا روشی برای شخص دیگری کارساز بوده بوده ، به این معنا نیست که برای شما مفید خواهد بود . اگر چیزی به شما کمک نمی کند تا به اهداف خود دست یابید . یا احساس بی انگیزگی می کنید ، به دنبال چیزهایی باشید که برای شما بهتر کار می کند .
در صورت احساس عدم بی علاقگی و کمبود روحیه ، که بیش از دو هفته طول می کشد ، با پزشک خود صحبت کنید . چراکه گاهی ممکن است کمبود انگیزه انگیزه مداوم ، به یک بیماری روانی مانند افسردگی مرتبط باشد .
فاطمه پوراسماعیل
کوچ و دوست شما